x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești proaste din economie. Ce îi așteaptă pe români după alegeri

Vești proaste din economie. Ce îi așteaptă pe români după alegeri

de Redacția Jurnalul    |    16 Mai 2025   •   18:15
Vești proaste din economie. Ce îi așteaptă pe români după alegeri

Indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale și cum va arăta guvernul, pe români îi așteaptă zile grele. Datoria externă uriașă a țării și deficitul bugetar în creștere va obliga autoritățile să ia măsuri drastice, care tot pe populație se vor răsfrânge.

În primul trimestru al acestui an, PIB-ul a stagnat, investițiile și consumul se reduc, iar bugetul devine tot mai fragil. 

În primele trei luni din 2025, economia a crescut cu 0,2% față de aceeași perioadă a anului trecut şi a stagnat. raportat la trimestrul anterior. Princomparaţie, economia Bulgariei a crescut cu peste 3%, iar cea a Poloniei cu aproape 4%. .

Ce se întâmplă cu economia

"Economia României nu mai are motoare de creştere nici din consum, nici din investiţii. Consumul frânează puternic. Oamenii nu mai au salarii atât de mari, în creştere fată de preţuri. Pe de altă parte, oamenii nu mai au încredere, nu mai avem predictibilitate. Investitorii nu mai găsesc în România o oază de încredere şi investiţiile străine directe au scăzut cu 15% în primul trimestru. Poate să urmeze un haos dacă mergem pe varianta izolaţionistă", spune Iancu Guda, specialist economic Observator.

Nici în alte țări UE situația nu este prea bună. Germania, cea mai mare economie UE și principalul nostru partener comercial, nu mai crește, iar politicile administrației Trump alimentează temeri la nivel global.

După doar patru luni, deficitul  bugetar a ajuns la 3% din PIB, ceea ce înseamnă că ar puteaa ajunge la 7% spre sfârșitul anului. 

Ca să ținem deficitul sub control, statul ar putea crește taxele., ceea ce ar frâna însă și mai mult economia.

"Singurul semnal de optimism ar fi acela că dacă viitorul guvern este mai serios şi mai competent decât au fost ultimele guverne, atunci ar putea să se ţină de cuvânt şi să reducă pic cu pic acest deficit. Iar banii europeni ar fi atraşi ca să ne căptuşim această gaură imensă pe care o avem", spune Bogdan Glăvan, analist economic.

Totodată, există presiune și pe ratele la bănci din cauza indicelui Robor în creștere. 

"În principiu, nu există premise pentru scădere. Dobânzile vor continua să fie ridicate, având în vedere că întotdeauna rata dobânzii cuprinde o primă de risc. Dacă se accentuează instabilitatea politică, instabilitatea economică, dobânzile vor fi inevitabil ridicate", a declarat Gabriel Mursa, profesor de economie, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale deficit taxe
OSZAR »