x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacerist cu acte-n regulă de la 16 ani. Adolescenții își vor putea face firme

Afacerist cu acte-n regulă de la 16 ani. Adolescenții își vor putea face firme

de Monica Cosac    |    07 Apr 2025   •   09:45
Afacerist cu acte-n regulă de la 16 ani. Adolescenții își vor putea face firme

Chiar dacă nu au încă dreptul să voteze, adolescenții cu vârste între 16 și 18 ani vor putea înființa propriile firme, sub forma unor societăți cu răspundere limitată „adaptate vârstei și capacității” acestora, potrivit unui proiect de lege depus recent la Parlament.

Un tânăr va putea dobândi calitatea de administrator sau de asociat doar într-o singură „firmă de exercițiu” și va avea nevoie de acordul părinților pentru asta, însă va beneficia și de câteva facilități fiscale.

Propunerea legislativă privind înființarea firmelor de exercițiu, pusă pe masa senatorilor la finalul săptămânii trecute, este inițiată de senatorul PSD Florin Jianu și semnată de alți 30 de parlamentari din aceeași formațiune politică și are, potrivit acestora, scopul de a dezvolta competențele antreprenoriale ale tinerilor, având în vedere că educația antreprenorială este materie obligatorie sau opțională în tot mai multe licee.

Concret, proiectul vizează crearea unui nou tip de societate cu răspundere limitată, denumită firmă de exercițiu sau SRL-FE. 

Ce condiții trebuie să îndeplinească

Pe scurt, înființarea necesită acordul părinților, limitarea la un singur SRL-FE per persoană, precum și restricționarea activității la cel mult trei grupe de activități. 

„Persoana fizică cu vârsta între 16 și 18 ani, care poate înființa o firmă de exercițiu, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: 

  • are vârsta de minimum 16 ani, împliniți cel mai târziu în ziua înregistrării societății cu răspundere limitată în registrul comerțului, și maximum 18 ani; 

  • înființează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condițiile Legii societăților nr. 31/1990 (…) sau are calitatea de asociat într-o singură societate cu răspundere limitată înființată conform prezentei legi; 

  • prezintă acordul scris al părinților sau al tutorelui pentru dobândirea de părți sociale și de numire ca administrator al firmei de exercițiu”, prevede proiectul legislativ. 

O persoană poate înființa sau deține părți sociale într-o singură firmă de exercițiu, iar în cazul asocierii, fiecare dintre asociați trebuie să îndeplinească aceste condiții.

Acest nou tip de firmă poate avea un singur asociat sau maximum trei, cu vârste între 16 și 18 ani, iar administrarea ei revine asociatului unic sau, în mod obligatoriu, tuturor asociaților, care trebuie să dețină și calitatea de administratori.

„Firma de exercițiu trebuie administrată de cel sau cei care o înființează, evitându-se astfel situația în care tinerii ar fi folosiți ca interpuși de către persoane majore care să preia conducerea societății”, se arată în expunerea de motive. 

Pot avea cel mult trei grupe de activitate

Obiectul de activitate al acestui tip de companie va fi restrâns la cel mult trei grupe de activități prevăzute în CAEN, iar inițiatorii spun că această limitare este necesară pentru protejarea tinerilor de tentația înregistrării unui număr mare de activități și, în acest fel, activitatea societății nu se mai concentrează pe o idee de afacere a tinerilor antreprenori.

Concret, în cele trei grupe de activitate ale societății nu pot fi incluse următoarele: „intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope”. 

Pentru protecția minorilor în sensul limitării eventualelor daune, există și un prag impus la cifra de afaceri. Mai exact, firma de exercițiu „poate deține active totale sau realizează o cifră de afaceri anuală netă de maximum 100.000 de lei”, echivalentul a 20.000 de euro.

Facilități fiscale

Având în vedere această valoare de cel mult 100.000 lei și pentru a încuraja antreprenoriatul în rândul tinerilor, SRL-FE vor fi scutite de plata impozitului pe profit sau a impozitului pe venitul microîntreprinderilor până când veniturile totale sau activele totale vor atinge valoarea pragului maxim.

„Prin introducerea firmelor de exercițiu, ca entități care pot acționa în mod real în viața economică, are loc stimularea antreprenoriatului timpuriu prin reducerea vârstei minime de la care se poate înființa o societate, la 16 ani, adolescenții care au idei de afaceri inovatoare pot începe mai devreme să-și dezvolte proiectele. Tinerii cu pasiune pentru tehnologie, servicii sau alte domenii pot beneficia de experiența practică obținută din administrarea unei firme încă din anii de liceu”, explică inițiatorii, adăugând că implicarea directă în antreprenoriat îi va ajuta pe adolescenți „să dobândească abilități de management, contabilitate, marketing, comunicare și lucru în echipă”. 

De asemenea, vârsta de 16 ani corespunde cu vârsta de la care un tânăr poate încheia singur un contract individual de muncă și cu vârsta de la care se poate obține permis de conducere pe drumurile publice pentru anumite tipuri de autoturisme. 

La împlinirea vârstei de 18 ani de către asociatul unic al unei firme de exercițiu, proiectul prevede că aceasta se va transforma în SRL, prin exprimarea voinței asociatului, sau se va radia. 

„Tinerii sunt tot mai prezenți în mediul Online și pot avea idei de afaceri care să vizeze aplicații, site-uri web, platforme de gaming, e-commerce etc. Accesul devreme la oportunități de dezvoltare antreprenorială se aliniază cu tendința globală de încurajare a startup-urilor în rândul adolescenților și studenților”, argumentează inițiatorii documentului.

Aleșii au cerut dezbaterea în procedură de urgență a acestui proiect de lege, care a fost depus la Senat, ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

×
OSZAR »