x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Testări gratuite în România, pentru trei tipuri de cancer: de sân, colorectal și de col uterin

Testări gratuite în România, pentru trei tipuri de cancer: de sân, colorectal și de col uterin

de Monica Cosac    |    30 Apr 2025   •   06:40
Testări gratuite în România, pentru trei tipuri de cancer: de sân, colorectal și de col uterin

Cum putem beneficia de investigațiile medicale care pot preveni unele din cele mai frecvente afecțiuni oncologice

„Mergeți să faceți investigații pentru cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul de col uterin, tipuri de cancer care beneficiază de depistare și tratament precoce prin screening. Testările sunt gratuite, independent de fondurile naționale alocate lunar, cu trimitere de la medicul de familie, respectând condițiile de eligibilitate”, este îndemnul campaniei #GetScreenedEU, lansată, ieri, în România, de Comisia Europeană și Institutul Național de Sănătate Publică. Campania vizează în special din categoriile vulnerabile din punct de vedere socio-economic, cu acces scăzut la serviciile medicale preventive și care nu au efectuat niciodată un test de screening, iar obiectivul este ca, până la finalul anului 2025, 90% dintre persoanele eligibile să beneficieze de servicii de screening gratuite.

Campania #GetScreenedEU este o inițiativă a Comisiei Europene, realizată împreună cu autoritățile naționale de sănătate publică din 27 de țări, și are ca scop să încurajeze oamenii să își facă timp pentru sănătatea lor și să efectueze un control preventiv pentru a-și identifica riscul de cancer. 

România a înregistrat, în 2022, 100.451 de cazuri noi de cancer, mai mult de jumătate (55%) dintre acestea fiind în rândul bărbaților. 

Cele mai frecvente patru tipuri de cancer la bărbați sunt: cancerul de prostată, pulmonar, colorectal și de vezică. Cancerul de sân a reprezentat 28% dintre cancerele la femei, urmat de cancerul colorectal (12%), cancerul de col uterin (7,4%) și cancerul pulmonar (7%). 

Participarea la programele de screening în România, sub media UE

Testările preventive pentru cancer pot salva vieți, însă, în țara noastră, depistarea precoce rămâne o provocare semnificativă, spun specialiștii, deoarece participarea la programele de screening pentru cancer în România este sub media UE.

„Screeningul este cea mai eficientă metodă de a preveni, depista și chiar trata în stadii incipiente anumite tipuri de cancer. Cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul de col uterin sunt cele trei tipuri de cancer care pot beneficia de depistare și tratament precoce prin screening”, spune dr. Carmen Ungurean, șef secție boli netransmisibile, Institutul Național de Sănătate Publică.

În cadrul unei conferințe organizate cu ocazia lansării campaniei #GetScreenedEU în România, reprezentanții INSP au subliniat că sunt două aspecte importante pentru a evita afecțiunile oncologice: prevenția primară și screeningul periodic. Potrivit specialiștilor, doar prin adoptarea unui stil de viață sănătos se reduce cu 40% riscul de a dezvolta cancer. 

„Un stil de viață sănătos este unul relativ simplu: să nu mai fumăm, să devenim activi și să evităm sedentarismul, să ne menținem o greutate adecvată vârstei și să adoptăm o dietă favorabilă sănătății. Dincolo de acestea, care se aplică majorității tipurilor de cancer, avem aceste trei tipuri de cancer care pot fi depistate la persoane asimptomatice, care nu au semne și simptome de boală și sunt, aparent, sănătoase, nu le supără nimic. Oamenii trebuie să înțeleagă că testarea pentru cancerul colorectal, pentru cancerul de sân și pentru cancerul de col uterin nu implică o manevră dureroasă și care să comporte riscuri pentru sănătate. Mai mult, în cazul unui rezultat pozitiv, nu înseamnă neapărat că au cancer”, a explicat dr. Carmen Ungurean, șef secție boli netransmisibile de la INSP. 

Potrivit acesteia, fiecare persoană trebuie conștientizeze că trebuie să facă testele preventive, deoarece, prin screening, pot fi identificate tumorile în stadii incipiente, iar „cancerul depistat precoce poate fi tratat și, în anumite circumstanțe, vindecat”. Însă această testare trebuie făcută periodic. 

Un test simplu, făcut la timp, înseamnă șanse mai mari de tratament eficient și de vindecare.

„Cu testul bun treci primejdia rea a cancerului. Sunt maximum 30 de minute de consultație medicală pentru doi ani de liniște”, 

spune dr. Carmen Ungurean, INSP 

 

Cum să faci un test de screening pentru cancer în România

Românii pot accesa serviciile de screening pentru cancer prin intermediul medicului de familie. Pe baza recomandării și a unei trimiteri către medicul specialist, serviciile sunt disponibile gratuit.

Important de știut este că, în cazul screeningului pentru cancerul de col uterin, sunt eligibile femeile cu vârste între 25 și 64 de ani, iar femeile cu vârste între 50 și 69 de ani pot să facă mamografii gratuite pentru a depista timpuriu cancerul de sân. 

De asemenea, bărbații și femeile cu vârste între 50 și 74 de ani pot primi un kit de screening pentru cancerul colorectal de la medicul lor. Recomandările de testare și grupele de de vârstă se bazează pe recomandările Consiliului European privind screeningul pentru cancer.

„Femeile cu vârste între 50 și 69 de ani ar trebui să efectueze o mamografie la fiecare doi ani pentru depistarea cancerului de sân. Bărbații și femeile cu vârste între 50 și 74 de ani ar trebui să efectueze un test FIT la fiecare doi ani pentru depistarea precoce a cancerului colorectal, iar femeile cu vârste între 25 și 64 de ani ar trebui să efectueze un test HPV o dată la cinci ani pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Aceste teste sunt simple, nedureroase și nu prezintă pericole”​, a explicat dr. Ungurean. 

Însă soluții și servicii de depistare precoce a afecțiunilor oncologice sunt disponibile și pentru persoanele din afara acestor grupe de vârstă, în funcție de istoricul personal și familial și de categoria de risc în care se încadrează și pot fi accesate prin consultarea cu medicii de familie.

După implementarea unor programe-pilot în unele zone din țară, datorită finanțării UE, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, serviciile de screening pentru populația vulnerabilă vor fi disponibile în curând în toate regiunile. 

Serviciile sunt decontate și pentru asigurați, și pentru neasigurați

Dr. Daciana Toma, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, a subliniat că serviciile acestea de screening pentru cancer sunt decontate și pentru asigurați, și pentru neasigurați și le-a recomandat românilor să fie proactivi și să le solicite medicilor de familie testările de prevenție, dacă doctorii uită să le spună despre ele. 

„În acest moment, în cabinetul medicului de familie, ca reglementări, stăm foarte bine. Eu pot să trimit pacienții pentru a fi evaluați pentru principalele tipuri de cancere, în cadrul consultațiilor de prevenție sau în cadrul unei consultații obișnuite. (…) 

Trebuie, periodic, să verificăm dacă pacienții noștri au făcut evaluările necesare pe ceea ce înseamnă screening pentru principalele boli: cancer și nu doar cancer. Pe de altă parte, trebuie să învățăm pacienții să fie proactivi: dacă medicul lui a uitat să întrebe când a făcut ultima data un test Papanicolau, când au făcut ultima dată o mamografie, să vină presiunea de la pacienți. Încă există pacienți/paciente care spun: «n-am mai fost la ginecolog de când am născut», «nu e cazul să fac mamografie pentru că am o vârstă» și «nu mă doare nimic»”, spune dr. Daciana Toma. 

Medicii subliniază încă o dată că bolile oncologice sunt mai ușor de tratat dacă sunt depistate devreme, iar unele tipuri de cancer (cum este și cel colorectal) pot fi prevenite, dacă leziunile precanceroase sunt identificate suficient de devreme. 

Prin Planul european de combatere a cancerului, Uniunea Europeană are ca obiectiv reducerea poverii acestei boli, prin acțiuni dedicate prevenirii, depistării precoce, tratamentului și îngrijirii, dar și prin îmbunătățirea calității vieții pacienților după diagnostic. Acesta include sprijinirea statelor membre UE pentru a asigura un acces echitabil la servicii de screening de egală calitate și siguranță pentru toți cetățenii. Noul Program de Screening pentru Cancer al UE stabilește obiectivul ca 90% dintre persoanele eligibile să beneficieze de servicii de testare, diagnostic și tratament precoce al cancerului.

În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer, iar peste 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli.

Statistici despre cele trei afecțiuni oncologice

  • Cancerul de col uterin. România are cele mai ridicate niveluri de incidență și mortalitate specifice din UE: incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității este de peste 3,2 ori mai mare. Vaccinarea anti-HPV este disponibilă gratuit pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 18 ani și este compensată în proporție de 50% pentru femeile de până la 45 de ani. Cu toate acestea, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a atinge o acoperire adecvată.​

  • Cancerul de sân. A reprezentat 13,3% din toate cazurile noi de cancer diagnosticate în UE, în 2020, și este prima cauză de deces prin cancer în rândul femeilor. În 2022, România a raportat 12.685 de cazuri noi de cancer de sân la femei, reprezentând 12,1% din toate cazurile noi de cancer din țară.

  • Cancerul colorectal. A reprezentat 12,7% din toate noile diagnostice de cancer în UE. În 2022, România a raportat 13.541 de cazuri noi de cancer colorectal (12,9% din toate cazurile noi de cancer din țară).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
OSZAR »