
Actualul turneu al liderului american în Orientul Mijlociu include Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Casa Albă a descris turneul ca fiind o „revenire istorică în Orientul Mijlociu” și a promis „o viziune comună de stabilitate, oportunitate și respect reciproc.”
În mod cu totul surprinzător, Israelul nu se află însă pe lista itinerariului diplomatic al președintelui SUA.
După ce Trump a luat deja prin surprindere guvernul israelian de mai multe ori – anunțând reluarea negocierilor cu Iranul, încheierea unui acord cu rebelii houthi din Yemen și inițierea de discuții directe cu Hamas – oficialii de la Ierusalim se tem acum că urmează o nouă surpriză neplăcută.
„Fără rezultate, nu vine în Israel”
Potrivit unor surse familiare cu situația tensionată dintre Casa Albă și Netanyahu, oficialii israelieni au încercat să afle dacă o oprire la Ierusalim sau Tel Aviv ar putea fi adăugată în programul președintelui.
Speranțele le-au fost spulberate însă săptămâna trecută, atunci când Trump a declarat că nu are în plan o vizită în Israel în cadrul acestui turneu. „O vom face la un moment dat, dar nu în această deplasare!”, a precizat el.
Trump ar fi putut fi convins să adauge Israelul în itinerariul său, doar dacă ar fi avut de revendicat o victorie – fie un acord de încetare a focului în Gaza, un plan de ajutor umanitar sau orice altceva.
Însă, în contextul în care Israelul se pregătește să-și extindă operațiunile militare în Gaza, nu există astfel de „rezultate” tangibile. Chiar și odată cu eliberarea ostaticului Edan Alexander, luni, perspectivele unui armistițiu complet rămân îndepărtate.

Netanyahu s-a lăudat că a fost primul lider mondial care l-a vizitat pe Trump în cel de-al doilea mandat al acestuia, în luna februarie. La a doua vizită, în aprilie, premierul israelian a devenit și primul lider care a încercat să demareze negocieri pentru un nou acord comercial, după ce Trump a anunțat impunerea unor tarife vamale masive.
Netanyahu a părăsit însă Casa Albă fără un acord comercial și cu un motiv în plus de îngrijorare: anunțul-surpriză al lui Trump că SUA vor relua negocierile pentru un nou acord nuclear cu Iranul.
Problema pentru Netanyahu este că, în prezent, are foarte puțină influență în Washington, susținea, recent, Alon Pinkas, un fost diplomat israelian.
„Netanyahu nu are nimic ce Trump își dorește, are nevoie sau ce i-ar putea oferi – spre deosebire, să zicem, de saudiți, de cei din Qatar sau din Emiratele Arabe Unite.” a afirmat Pinkas pentru CNN.
Națiunile arabe bogate au promis investiții de trilioane de dolari în SUA și ar putea anunța achiziții majore de armament – lucruri pe care Trump le-ar putea prezenta ca victorii pentru industria americană.
În pofida anilor în care a fost, probabil, cel mai vocal susținător internațional al lui Trump, Netanyahu are acum puține cărți de jucat. În timpul administrațiilor democrate, premierul israelian a folosit sprijinul republicanilor din Congres pentru a pune presiune pe Casa Albă.
Politica surprizelor
În săptămânile premergătoare vizitei sale în Orientul Mijlociu, Trump a luat o serie de decizii care l-au lăsat pe premierul israelian în postura de simplu spectator.
Președinte american a reluat negocierile cu Iranul privind programul său nuclear, fără a exclude posibilitatea ca Teheranul să păstreze anumite capacități nucleare civile.
El încheiat un acord de încetare a focului cu rebelii houthi din Yemen – înțelegere care nu prevede oprirea atacurilor acestora asupra Israelului – și, potrivit unui raport Reuters, nu mai condiționează programul nuclear civil al Arabiei Saudite de normalizare a relațiilor Riadului cu Israelul.
În plus, duminică, administrația Trump a evitat Israelul și a încheiat un acord direct cu Hamas, care a dus la eliberarea lui Edan Alexander – ultimul ostatic american cunoscut ca fiind în viață în Gaza.
Trump a prezentat această reușită ca pe un pas „pentru a pune capăt acestui război brutal și pentru a aduce înapoi toți ostaticii în viață, precum și rămășițele celor decedați, către familiile lor.”
Oficialii israelieni sunt tot mai îngrijorați în legătură cu impactul pe care o săptămână de întrevederi și festivități în mijlocul liderilor din Golf – toți critici vocali ai ofensivei statului evreu în Gaza și ai blocadei umanitare impuse – l-ar putea avea asupra poziției lui Trump față de război și negocierile privind o încetare a focului.
Potrivit unei surse familiare cu negocierile, în perioada premergătoare vizitei, SUA au intensificat presiunile asupra Egiptului și Qatarului pentru a convinge Hamas să accepte eliberarea unor ostatici în schimbul unui armistițiu temporar de câteva săptămâni și a unui aflux sporit de ajutor umanitar.
Dar obiectivele administrației Trump par acum chiar mai ambițioase. O altă sursă a dezvăluit că eliberarea lui Alexander va duce la „începerea imediată a negocierilor pentru un acord de pace”.
Deși un acord cuprinzător pentru încetarea conflictului pare încă departe, Trump a declarat clar că aceasta este ținta sa.
De cealaltă parte, premierul israelian și-a reafirmat determinarea de a continua războiul și a declarat, fără echivoc, că înfrângerea Hamas este mai importantă decât eliberarea ostaticilor.
Ruptură ireconciliabilă?
Încă din 2020, relațiile dintre cei doi lideri s-au deteriorat, după ce actualul șef al executivului american s-a simțit trădat de Netanyahu, care l-a recunoscut pe Joe Biden ca președinte ales, în timp ce Trump încă își contesta înfrângerea în instanță.
Această chestiune este extrem de personală pentru Trump, care continuă să susțină că a câștigat alegerile pierdute în fața lui Biden, astfel încât o eventuală reacție de animozitate nu ar fi total surprinzătoare.
Recent, Netanyahu ar fi exercitat presiuni asupra lui Trump pentru a lansa un atac asupra Iranului, lucru pe care președintele nu îl dorește, întrucât un război de amploare în Asia de Vest ar dăuna planului său „Pivot spre Asia”, menit să contracareze influența Chinei.
În acest context, se pare că Trump l-a îndepărtat pe fostul consilier pentru securitate națională, Mike Waltz, pe motiv că acesta ar fi colaborat prea strâns cu Israelul.
De asemenea, sunt relevante și informațiile conform cărora Israelul ar fi fost luat prin surprindere de reluarea negocierilor SUA-Iran și se opune oricărui acord între cele două părți.
Mai mult, există chiar speculații că Trump ar putea recunoaște statul Palestina în timpul summitului SUA-Golful Persic, de la Riad.
Toate aceste elemente indică faptul că relațiile americano-israeliene se confruntă cu probleme serioase, ceea ce dă și mai multă credibilitate informației potrivit căreia Trump ar fi întrerupt orice legătură directă cu Netanyahu.
Ruptura dintre cei doi ar putea deveni ireconciliabilă, în funcție de următorii pași ai lui Trump.
Din perspectiva Israelului, situația devenise deja una destul de gravă, din momentul în care SUA au încheiat un acord cu houthii, la scurt timp după ce aceștia anunțaseră o blocadă aeriană împotriva Israelului.
Dar eventuala necondiționare a programului nuclear civil al Arabiei Saudite de normalizarea relațiilor acesteia cu Israelul – și, cu atât mai mult, recunoașterea Palestinei – ar putea reprezenta un punct fără întoarcere.
În acest scenariu, Israelul și SUA ar putea rămâne în conflict deschis pentru restul mandatului lui Trump și, posibil, chiar și după aceea, dacă actualul președinte ar fi succedat la Casa Albă de către J.D. Vance.
Consecințele unei astfel de rupturi
Fără sprijinul continuu al celui mai vechi și mai de încredere aliat – care, în pofida tranziției globale către multipolaritate, rămâne cea mai puternică și influentă țară din lume – Israelul ar putea fi lăsat singur în fața amenințărilor venite din partea Iranului și a Turciei.
Mai grav este că nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca, invocând diverse pretexte, SUA să-și reducă sau chiar să-și suspende complet ajutorul militar acordat Israelului, ceea ce ar duce la slăbirea capacității de apărare a armatei israeliene.
Această combinație de factori ar putea împinge Israelul să reacționeze agresiv, din disperare, împotriva adversarilor regionali, înainte de a-și pierde complet avantajele strategico-militare – un scenariu ce ar putea declanșa un conflict de proporții.
Într-un alt scenariu, Israelul ar putea fi constrâns să accepte o serie de compromisuri, care ar accelera pierderea acestor avantaje.
Din perspectiva intereselor israeliene, ambele variante ar trebui evitate cu orice preț. Cu toate acestea, o eventuală ruptură totală între Trump și Netanyahu ar risca să transforme acest scenariu de coșmar într-un fapt împlinit.
Dar, după cum a demonstrat reconcilierea neașteptată dintre Trump și Zelenski, există întotdeauna șansa ca tensiunile să fie depășite.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, Netanyahu ar trebui probabil să-i ofere lui Trump ceva de valoare strategică echivalentă cu acordul privind mineralele semnat de Ucraina.
Nu este clar care ar putea fi acel „cadou de împăcare”. Este însă posibil să fie deja prea târziu pentru a opri SUA să nu mai condiționeze recunoașterea Israelului de către Arabia Saudită de discuțiile privind programul nuclear civil saudit sau chiar să recunoască oficial Palestina.
Cu toate acestea, Netanyahu ar face bine să-i întindă lui Trump o ramură de măslin cât mai curând.
Frustrarea Casei Albe
Tendința lui Netanyahu de a tergiversa deciziile majore, precum și tactica sa de a pune supraviețuirea politică personală înaintea interesului strategic, par să fi contribuit la disponibilitatea Casei Albe de a lua decizii-cheie fără a consulta Israelul.
O serie de analiști internaționali consideră că Trump este iritat de modul de acțiune al lui Netanyahu, așa cum au fost toți ceilalți președinți americani care au lucrat cu premierul israelian.
„Vechea zicală «Ai grijă ce-ți dorești, s-ar putea să se îndeplinească!» surprinde perfect capcana în care a căzut Netanyahu în relația cu Trump.”, remarca, de altfel, recent, ziarul „Israel HaYom”, cunoscut pentru sprijinul său fervent față de președintele american.
Trump a decis să rupă legătura directă cu Netanyahu, anunța o informație care a făcut valuri săptămâna trecută.
Yanir Cozin, corespondent al postului de radio al armatei israeliene, preciza, într-o postare pe contul său de pe platforma X, că Trump a luat această decizie, după ce apropiați ai săi le-au transmis oficialilor israelieni, inclusiv ministrului pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer, că președintele consideră că Netanyahu încearcă să-l manipuleze.
Un oficial israelian a adăugat că tonul folosit de Dermer în recentele discuții cu lideri republicani influenți, despre direcția pe care ar trebui să o ia Trump, a fost perceput ca fiind arogant și contraproductiv.
„Cei din cercul lui Trump i-au spus că Netanyahu îl manipulează,” a declarat sursa.
„Nu există ceva ce Trump urăște mai mult decât să fie văzut ca un naiv sau ca o persoană ușor de dus de nas. De aceea a decis să întrerupă contactul cu Netanyahu,” a adăugat oficialul respectiv.