x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Decalogul mesei pascale. Recomandările medicilor ca să nu ajungi la Urgență

Decalogul mesei pascale. Recomandările medicilor ca să nu ajungi la Urgență

de Monica Cosac    |    18 Apr 2025   •   08:20
Decalogul mesei pascale. Recomandările medicilor ca să nu ajungi la Urgență

Alcoolul, în asociere cu mâncarea grasă, poate duce la pancreatite și colici biliare. 10 reguli pentru masa pascală

Pe lângă încărcătura spirituală, sărbătoarea Învierii vine și cu multe tradiții alimentare, însă medicii ne recomandă să fim cumpătați la masa de Paște pentru a ne bucura cât mai mult de aceste zile, alături de familie și prieteni. Nu vă așezați la masă chiar de la 12 noaptea și nu consumați mai mult de un aliment „concentrat” la fiecare masă – sunt doar două dintre cele zece recomandări pe care medicul urgentist Tudor Ciuhodaru le-a creionat ca să nu ne petrecem sărbătorile pascale la spital.

Dacă vreţi însă să petreceți în familie şi nu prin spitale, „moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale”, spune medicul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicina de urgență. 

„În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi”, avertizează specialistul, enumerând cele „10 reguli pentru masa pascală”: 

  1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.

  2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. (…)

  3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment «concentrat». Consideraţi «concentrat» tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofi şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

  4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturaţie, cât şi sindroamele dispeptice (tulburări digestive care se manifestă prin dureri și balonări – n.r.).

  5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând duce, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

  6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, care trebuie să respecte regimul igieno-dietetic (fără dulciuri, sare etc.) şi medicamentos.

  7. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.

  8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

  9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.

  10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces.

„Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob”, subliniază medicul urgentist.

Când este necesar să mergem la spital? 

Pe de altă parte, specialistul precizează că sunt anumite simptome care necesită intervenția medicilor și pe care nu ar fi bine să le trecem cu vederea.

„Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult”, subliniază dr. Ciuhodaru.

Excesul caloric asociat sărbătorilor poate creea probleme și celor care ţin la siluetă. Medicul îi sfătuiește să înlocuiască dulciurile, carnea şi grăsimile cu salate şi fructe şi să-și rezerve timp pentru plimbări în aer liber sau sport, ca să nu fie nevoiţi să se lupte mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile.

Gospodinelor care nu au reușit să vopsească ouăle în Joia Mare, așa cum spune tradiția, medicul le recomandă să nu cumpere vopselele textile sau tipografice vândute la colțul străzii deoarece pătrund prin porii oului şi pot avea efecte nocive din cauza plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu.

Cum ne poate afecta sănătatea carnea de miel foarte tânăr

Mielul este în fruntea listei de cumpărături zilele acestea, atât supermarketuri, cât și în piețe, iar medicul spune că oamenii nu ar trebui să scape din vedere nici calitatea acestuia, nici cantitatea de carne de miel pe care o consumă în perioada sărbătorilor pascale, deoarece, în anumite condiții, aceasta poate fi toxică. 

„Carnea de miel are valoare calorică ridicată şi este considerată «toxică» în anumite condiţii. Vorbim de 200 - 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu, iar organele, în special ficatul, conţin fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic, dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă, dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame, are risc aterogen (riscul de a produce ateroame, adică depuneri de grăsimi și de colesterol în pereții interni ai arterelor, determinând sclerozarea acestora), dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, carnea de animal tânăr crește riscul de pietre la nivelul rinichilor cu 250%, iar medicul Tudor Ciuhodaru spune că problemele apar în special la mieii cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni. 

„Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine face această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar «toxică» mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale, dar nu numai. Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilograme şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen, iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie”, a explicat medicul pe o rețea de socializare.

În ceea ce privește proveniența cărnii, specialistul le recomandă în special celor care preferă să-şi cumpere miel din târguri și piețe să verifice dacă are ştampila sanitar-veterinară, dar şi dentiţia – care „trebuie să fie specifică rumegătoarelor” - şi copitele, care ar trebui „să fie fără gheare”.

„Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade”, spune dr. Tudor Ciuhodaru

×
Subiecte în articol: mesa paste recomandări medici
OSZAR »