
Creierul are patru etape în cadrul fazei NREM. Fiecare etapă și fază a somnului joacă un rol important în sănătatea noastră generală.
Etapa 1: NREM
Prima etapă a somnului NREM este trecerea de la starea de veghe la somn. Această scurtă tranziție durează doar câteva minute.
În această etapă, ritmul cardiac și respirația încep să încetinească. Unii oameni pot experimenta contracții musculare pe măsură ce mușchii încep să se relaxeze.
Etapa 2: NREM
Etapa 2 de somn NREM este atunci când majoritatea oamenilor s-ar considera „adormiți”.
Ritmul cardiac și respirația continuă să scadă, iar mușchii continuă să se relaxeze.
În timpul etapei 2 NREM, temperatura corpului scade, iar ochii se opresc din mișcare. Creierul începe să aibă activitate cu unde lente. Această etapă durează între 30 și 60 de minute.
Etapa 3: NREM
Etapa 3 NREM, cunoscută și sub numele de somn profund sau somn cu unde lente, este cea mai profundă etapă a somnului. Este partea ciclului de somn care ne permite să ne simțim împrospătați dimineața.

Este și etapa somnului in care organismul repară și regenerează țesuturile și eliberează anumiți hormoni.
În această etapă a somnului, respirația și ritmul cardiac au încetinit. Tensiunea arterială a unei persoane a scăzut, iar mușchii sunt relaxați. Petrecem mai mult timp în această etapă la începutul nopții, durând aproximativ 20 până la 40 de minute.
Etapa 4: Somn REM
Somnul REM este o parte importantă a ciclului de somn, în timpul căreia organismul procesează și consolidează amintirile și informațiile.
Această etapă mută informația din memoria temporară în memoria permanentă.
Somnul REM începe la aproximativ 90 de minute după ce o persoană a adormit. În această etapă, activitatea corpului se schimbă dramatic față de celelalte etape ale somnului.
Mișcarea ochilor crește
Activitatea creierului crește
Respirația este mai rapidă și neregulată
Ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc până la niveluri de trezire
Mușchii voluntari sunt temporar paralizați (pentru a preveni mișcarea în timpul viselor)
Somn profund versus REM
Somnul profund și REM sunt două etape ale ciclului de somn. Somnul profund are loc în timpul etapei 3 a somnului NREM. Somnul REM apare după aceea.
În timpul somnului adânc, corpul face reparațiile fizice ale țesuturilor. În mod diferit, în timpul somnului REM, creierul nostru folosește acest timp pentru a schimba amintirile și informațiile de la stocarea temporară la stocarea pe termen lung.
Somnul profund și REM sunt la fel de importante, dar niciunul nu este mai bun decât celălalt.
Factorii care afectează ciclul somnului
Doi factori interni controlează ciclul de somn.
Ritmul circadian: Acesta reglează câteva funcții cheie ale corpului, inclusiv reglarea temperaturii, metabolismul, eliberarea hormonilor și starea de veghe.
Homeostazia somn-veghe: Aceasta reglează dorința de somn a organismului după câteva ore de veghe.
Factorii care afectează ciclul de somn includ:
Vârstă
Mâncarea și băutura consumate
Condiții de sănătate
Medicamente
Mediul de somn
Stres
Efectele unui ciclu de somn întrerupt
Toată lumea se confruntă cu somnul întrerupt din când în când. Cu toate acestea, întreruperile frecvente sau lungi pot afecta sănătatea unei persoane.
O cercetare din 2017 a analizat consecințele pe termen scurt și lung ale întreruperii somnului. Studiul arată consecințele pe termen scurt și include:
Supărare emoțională
Stres crescut
Deficiențe de memorie, cognitive și de performanță
Tulburări de dispoziție
Calitatea vieții redusă
Mai exact, studiul a observat o creștere a comportamentelor de asumare de risc și o scădere a performanței școlare la adolescenți.
Consecințele pe termen lung ale întreruperii somnului au fost:
Boală cardiovasculară
Hipertensiune arterială
Colesterol ridicat
Diabet de tip 2
Creștere în greutate
Sfaturi pentru un ciclu de somn mai sănătos
Un somn bun de noapte este o parte esențială a sănătății unei persoane.
Evită alcoolul.
Evită cofeina în timpul după-amiezii și seara.
Evită un televizor, un smartphone și un laptop în dormitor.
Exerciții în fiecare zi timp de 30 de minute (nu face exerciții înainte de culcare).
Rutină relaxantă înainte de culcare (citire, meditație, o baie caldă).
Respectă un program constant de culcare și de trezire în fiecare zi.
Dacă nu reușești să adormi, ridică-te și fă altceva, cum ar fi să citești sau să asculți muzică pentru a te ajuta să adormi.
Cum îți urmărești somnul
Tehnologia a făcut ușoară urmărirea ciclurilor de somn. Există numeroase aplicații pentru smartphone, monitoare și dispozitive portabile, cum ar fi ceasurile inteligente, brățările, inelele și benzile care colectează date despre somn. Odată colectate datele, acestea se pot analiza şi produc diagrame şi informaţii despre ciclul de somn al unei persoane.
Concluzie
Ciclul de somn conține două faze, mișcarea rapidă a ochilor (REM) și mișcarea nerapidă a ochilor (NREM). Faza NREM este împărțită, la rândul ei, în patru etape. Fiecare fază și etapă a somnului este restabilitoare pentru creier și corp. Pentru a obține un somn mai bun în timpul nopții, urmează un program de somn consecvent, limitează aportul de cofeină și fă exerciții regulate, potrivit verywellhealth.com.